De-a lungul istoriei indicelui S&P 500, au existat 23 de alegeri prezidentiale. In 19 dintre cazuri (83%), performanta indicelui a fost pozitiva in acest interval. Cand un democrat s-a aflat la putere, cum este cazul cu Joe Biden in prezent, si acesta a fost urmat de un alt democrat la Casa Alba, randamentul indicelui pentru intreg anul electoral a fost in medie de 11%. Este interesant de notat faptul ca, in cazul in care un republican urmeaza unui presedinte democrat, cum ar putea fi in cazul alegerii lui Donald Trump, randamentul mediu creste pana la valoarea de 12.9%.

Punand lucrurile in perspectiva, din 1928 si pana in 2016, randamentul mediu in cazul alegerii unui republican a fost de 15.3%, iar pentru un democrat de doar 7.6%. In aceste calcule se iau in considerare si anii in care economia s-a aflat in perioade de boom, dar si cei in care am asistat la crize financiare cum a fost cazul in 2000 sau 2008.

Pentru ultimele alegeri din 2020, in care tot cei doi candidati din prezent s-au duelat pentru functia de presedinte, randamentul indicelui S&P 500 a fost de 16%. Cu toate acestea, cei de la Goldman Sachs, ofera o statisitica diferita, urmarind doar performanta incepand cu 1984. Din acest model, reiese un randament mediocru in anii electorali de doar 4%. Aceste statistici trebuie puse in balanta cu performanta medie anuala a indicelui american, care este de 9%. Conform ultimelor sondaje, realizate de CBS, 45% dintre americani considera ca vor fi mai bine din punct de vedere financiar daca Trump ar iesi castigator, pe cand doar 18% considera ca ar putea avea de castigat daca Biden ramane la Casa Alba.

Din punct de vedere al performantei sectoriale, serviciile financiare si energia au oferit cele mai bune randamente in anii cu alegeri prezidentiale incepand din 1973. Sectorul tehnologic, care a fost cel mai performant in ultimii 50 de ani in care nu au existat alegeri prezidentiale, a fost unul dintre cele mai slabe din prisma performantei. Sectorul care a inregistrat cele mai mari scaderi este cel al materialelor, care a fost chiar si sub cel tehnologic in acest interval.

Biden vs. Trump 

In timpul presedentiei lui Trump, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 70% pe baza randamentului total, care include si dividendele. Sub Biden, performanta a fost de doar 23% pana la finele anului trecut. Diferenta in performanta bursiera este si mai evidenta daca ne uitam la indicele de tehnologie, Nasdaq – 142% vs. 7%.

 In ciuda acestor diferente majore, pandemia Covid-19 a provocat perturbari grave ale economiei si pietei, atat in 2020 sub Trump, cat si in 2021, in primul an al presedentiei lui Biden. Spre exemplu, economia americana a inregistrat o crestere a PIB de doar 2.6%/an in timpul mandatului lui Trump, comparativ cu 6.9% sub Biden. Cu toate acestea, cifrele sunt distorsionate de scaderea aberanta de 2.8% a PIB in 2020, dupa inchiderile economice aferente pandemiei.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.