Află cum poți începe să investești pe pieţele internaţionale de acţiuni. Vom scoate în evidență avantajele și dezavantajele unei investiții la bursă, cum să alegi ce acțiuni să cumperi și care sunt factorii care influențează evoluția prețului acestora.

Vom analiza cele mai bune investiții la bursă din ultimii 10 ani și vom afla care sunt cele mai populare acțiuni pentru investitorii români, astfel încât să poți vedea ce a mers bine în trecut și ce este atractiv astăzi.

Puteti investi la bursa prin platformele:

De ce să investești la bursă în acțiuni internaționale?

Investițiile la bursa globală, în acțiuni și fonduri internaționale, oferă mai multe beneficii în comparație cu investițiile la bursa de valori locală.

 • Conform statisticilor privind capitalizarea pieței globale, piața locală de acțiuni reprezintă doar 0,0005% (48,11 miliarde EUR în ianuarie 2022, conform Bursei de Valori București) din toate acțiunile disponibile. Investițiile în acțiuni internaționale oferă acces la celelalte 99,9995% din piața globală.
 • Diversificarea este piatra de temelie a portofoliilor de investiții. Acțiunile internaționale oferă o modalitate de diversificare mai largă decât investițiile focusate strict pe acțiuni locale.
 • Unele piețe internaționale au performanțe mai bune decât piața locală în diferite momente. De exemplu, piața din SUA a depășit constant piața românească în ceea ce privește performanța în ultimii 10 ani. Investițiile în acțiuni internaționale pot oferi un atu în acest sens. Cu toate acestea, lucrurile nu vor sta așa mereu. Așa că reține, performanțele din trecut nu reprezintă o garanție pentru rezultatele viitoare.
 • Un avantaj al diversificării cu acțiuni internaționale este acela că riscul de scădere asociat portofoliului tinde să fie mai mic, deoarece nu toate piețele internaționale se mișcă în aceeași direcție, cu aceeași amploare.

Cum sunt clasificate bursele internaționale de acțiuni?

 • Piețe dezvoltate: țări cu sisteme financiare avansate și solide. Lista acestor țări include SUA, Regatul Unit, Germania, Canada și Australia. Acțiunile Blue Chip sunt predominante pe aceste piețe.
 • Piețe emergente: acestea sunt țările în care sistemul financiar este în curs de dezvoltare. Lista țărilor emergente include: Brazilia, Rusia, India și China (cunoscute ca BRIC în mod colectiv). Investitorii aleg adesea fonduri pe piețele emergente pentru a obține expunere pe diferite țări.
 • Piețe de frontieră: acestea sunt țări aflate în stadii incipiente de dezvoltare în materie de sisteme financiare sau economii mici. Astfel de țări sunt: Islanda, Kenya și Croația.

Cât ar trebui să investesc în acțiuni internaționale?

Când te gândești să faci investiții la bursă și la suma de bani necesară pentru a începe, instinctiv te gândești la câți bani ai, dar ar trebui să te gândești și la câți bani vei avea nevoie. Experții recomandă, în general, să aloci cel puțin 10% până la 20% din venitul net pentru a cumpăra acțiuni, obligațiuni și alte active (dar profesioniștii susțin că pot exista „reguli” diferite în perioadele de inflație).

Alocarea portofoliului este o decizie personală. Un portofoliu de investiții la bursă este compus, de obicei, din acțiuni, obligațiuni și alte active, fiecare ocupând o parte din capitalul investit. Acțiunile internaționale ar ocupa astfel o parte din capitalul alocat investițiilor la bursă la modul generalâDe exemplu: dacă acțiunilor li se alocă 50% din portofoliu și un investitor decide să cumpere acțiuni internaționale în proporție de 80%, asta ar însemna alocarea a 40% din portofoliul total acțiunilor internaționale. Această abordare implică expunere la acțiunile internaționale, dar păstrează o parte de capital și pentru acțiunile de pe piața locală.

Deși procentul exact alocat acțiunilor internaționale este o alegere personală, experții recomandă, de obicei, între 50% și 80% din procentul de acțiuni al portofoliului de investiții la bursă. De exemplu, într-un portofoliu de acțiuni de 100.000 USD, asta ar însemna ca 50.000 – 80.000 USD să fie alocați acțiunilor internaționale.

In cazul unei investiții în acțiuni individuale, investitorii au, de obicei, o abordare de investiții de tip value sau growth. Prima opțiune pune accent pe cumpărarea unor acțiuni ieftine în raport cu poziționarea lor în sistemul financiar, în timp ce a doua caută companii care au potențial să-și dezvolte afacerile.

Deși nu există o limită minimă de ordine pentru a cumpăra acțiuni ale unei companii listate la bursă, este recomandat să cumperi acțiuni în valoare minimă de 500-1.000 USD. În orice caz, investește la bursă doar banii pe care îți poți permite să-i pierzi.

Cum să cumperi acțiuni internaționale

Cumpărarea acțiunilor internaționale nu diferă foarte mult de cumpărarea acțiunilor pe bursa de valori locală.

 • Vei avea nevoie de un cont de investiții la un broker.
 • Decide ce acțiuni sau ETF-uri vrei să cumperi. Poți cumpăra acțiuni individuale, cum ar fi Apple, Tesla sau NIO, care se tranzacționează la bursa Nasdaq din SUA, respectiv blue chips-uri europene si multe altele; deasemenea, poți investi intr-o colecție diversificată de active ce urmăreste un indice bursier, un sector industrial sau o temă.
 • Asigură-te că acțiunile alese sunt în moneda și la bursa dorită. De exemplu, unele companii sunt listate pe mai multe burse din întreaga lume. Insă, dacă vrei să cumperi acțiuni ale companiilor listate la bursele din SUA, care sunt cotate în USD, alege-le pe acestea.
 • Decide câte acțiuni vrei să cumperi. De exemplu, poți utiliza un ordin la piață pentru a cumpăra acțiunea la prețul curent, sau un ordin limită pentru a seta prețul la care ești dispus să cumperi acțiuni.
 • Odată confirmat, ordinul pentru “cumpărare acțiuni” va fi plasat.

Cum au evoluat bursele internaționale de acțiuni în ultimii 10 ani?

Bursele internaționale de acțiuni au indici care urmăresc performanța lor generală. De obicei, acești indici sunt urmăriți și tranzacționați prin intermediul ETF-urilor. Majoritatea ETF-urilor internaționale sunt listate la bursele din SUA. Aceste fonduri oferă o imagine de ansamblu relevantă a evoluției acțiunilor internaționale în ultimii 10 ani.

Randamentele nu sunt ajustate la fluctuațiile valutare, ci reflectă performanța brută.Randamentul este procentul total pentru deținerea pe o perioada de 10 ani (2011-2021), pe baza datelor de la Yahoo Finance.

Numele ETF-ului Raportul cheltuielilor (% dedus taxe) Creștere totală (%) pe 10 ani
SPDR S&P 500 (SPY) 0.09% 273.56%
iShares MSCI Taiwan ETF (EWT) 0.59% 157.17%
iShares MSCI Japan Index Fund (EWJ) 0.51% 86.29%
iShares MSCI Germany Index Fund (EWG) 0.51% 67.33%
iShares MSCI Canada Index Fund (EWC) 0.51% 43.66%
iShares China Large-Cap ETF (FXI) 0.{etoroCFDrisk}% 10.55%
iShares MSCI Australia Index Fund (EWA) 0.51% 12.81%
Vaneck Russia ETF (RSX) 0.61% 1.73%
iShares MSCI Mexico Index Fund (EWW) 0.51% -10.94%
iShares MSCI Brazil Index Fund (EWZ) 0.59% -50.41%

* Te rugăm să reții că performanța trecută nu este un indicator de încredere pentru rezultatele viitoare.

Care sunt cele mai bune acțiuni internaționale?

Mai jos vei regăsi o listă cu cele mai bune acțiuni internaționale din ultimii 10 ani. Existența unor astfel de randamente mari face să pară ușoară atingerea unei astfel de performanțe, dar este necesar să ai un atu în tranzacționare pentru a obține randamente peste medie. Toate sunt acțiuni din SUA, iar datele sunt preluate de la Yahoo Finance.

Acțiune & Simbol Randament total pe 30 ani (%) Randament mediu anualizat (%)

Monster Beverage Corp. (MNST)

41,480% 34,6%

Amazon.com Inc. (AMZN)

199.332% 28,835%

Pool Corp. (POOL)

69.752% 28,2%

Nvidia Corp. (NVDA)

67.231% 32,6%

NVR Inc. (NVR)

52.515% 23,2%

Altria Group Inc. (MO)

46.463% 22,7%

Netflix Inc. (NFLX)

39.581% 35,4%

Apple Inc. (AAPL)

36.830% 21,8%

Microchip Technology Inc. (MCHP)

260.061% 22,7%

Te rugăm să reții că performanța trecută nu este un indicator de încredere pentru rezultatele viitoare.

Care sunt cele mai mari acțiuni internaționale?

Mai jos sunt menționate cele mai mari companii listate la nivel global după capitalizarea de piață exprimată în USD. Această ierarhie se poate schimba, fiind actualizată la finalul primei jumătăți a anului 2022.

Care sunt cele mai populare acțiuni internaționale pentru investitorii români?

Acestea sunt cele mai populare acțiuni internaționale pentru investitorii români în prima jumătate a anului 2022. Clasificarea este alcătuită în baza numărului de căutări lunare în România (sursa: Ahrefs.com).

De ce să investești în actiuni la bursă?

Investițiile la bursă înseamnă cumpărarea acțiunilor sau fondurilor de acțiuni cu deținere, cu scopul obținerii unui randament în timp, cel puțin superior nivelului inflației. Pentru companii, listarea la bursă și emisiunea acțiunilor este o modalitate de finanțare pentru a crește business-ul. Pentru investitori, investițiile la bursă reprezintă o modalitate de a obține randamente, de a acoperi inflația în timp, sau de profita de evoluția pe termen scurt a prețului acțiunilor.

Prețurile acțiunilor vor crește și vor scădea în funcție de performanțele companiilor. Raportarea unor câștiguri mai bune decât cele așteptate va determina, cel mai probabil, creșterea prețurilor acțiunilor, în timp ce raportarea unor câștiguri sub așteptări ar putea face ca prețurile acțiunilor să scadă – dar există o mulțime de motive pentru care prețul acțiunilor unei companii se poate schimba.

Dar cum investești la bursă?

În cazul unei investiții la bursă, investitorul cumpără acțiuni cu deținere în mod direct. Una dintre cele mai bune modalități de a începe să investești la bursă este să deschizi un cont la un broker de acțiuni, ce oferă acces direct la principalele piețe internaționale.

Beneficiile investiților la bursă

De ce investește la bursă lumea? Iată câteva dintre atracțiile investitorilor vizavi de bursă.

Câștigurile din investiții – Unul dintre beneficiile principale ale investițiilor în acțiuni este posibilitatea de realiza profit. În timp, piețele de acțiuni tind să crească, deși prețurile acțiunilor individuale cresc sau scad zilnic. Statistic, investițiile în acțiunile unor companii stabile, care au potențial de creștere, tind să aducă profit investitorilor. De asemenea, investițiile în acțiuni diferite te-ar putea ajuta din punct de vedere investițional prin stimularea creșterii în diferite sectoare ale economiei, rezultând un profit, chiar dacă unele dintre acțiunile individuale în care ai investit și-ar putea pierde din valoare.

Veniturile din dividende – Unele acțiuni oferă venituri sub forma unor dividende. Deși nu toate companiile împart dividende, cele care o fac, realizează plățile aferente acestora periodic. Aceste sume sunt încasate de către investitor chiar dacă prețul acțiunii a scăzut. Dividendele reprezintă venituri adiționale oricărui profit care ar putea rezulta din vânzarea acțiunilor. Venitul din dividende poate fi o sursă pentru eventuale economii sau poate fi reinvestit pentru a-ți crește portofoliul investițional.

Proprietatea – Atunci când cumperi acțiuni înseamnă că deții o cotă din compania a cărei acțiuni le cumperi. Asta înseamnă că investițiile îți aduc, de asemenea, beneficii specifice proprietarilor unei afaceri. Acţionarii au drept de vot pentru membrii consiliului de administrație şi în ceea ce privește anumite decizii de business. De asemenea, ei primesc rapoarte anuale pentru a afla mai multe despre companie. Dacă cumperi acțiuni ale companiei pentru care lucrezi, acest lucru poate fi o modalitate de a-ți exprima loialitatea și de a-ți lega finanțele personale de succesul afacerii din care faci parte.

Riscurile asociate unei investiții la bursă

Ce trebuie să ai în vedere atunci când intenționezi să cumperi acțiuni la bursă?

Randamentele nu sunt garantate – Deși bursele globale s-au comportat bine pe termen lung, nu există nicio garanție că vei câștiga bani investind într-o companie, la un moment dat. Chiar dacă există câteva criterii, care te pot ajuta să evaluezi o acțiune, nimeni nu poate anticipa cu exactitate cum va evolua prețul acesteia în viitor. Nu există nicio garanție că prețul acțiunii va crește, că vei încasa dividende mereu sau că o companie nu va da faliment.

Este posibil să pierzi bani – evoluția prețurilor acțiunilor se poate schimba des și din mai multe motive. Trebuie să fii conștient de riscul de a pierde bani atunci când cumperi sau vinzi acțiuni, mai ales dacă nu ai o perspectivă investițională pe termen lung. Dacă utilizezi efectul de levier pentru a tranzacționa acțiuni, atât profiturile cât și pierderile pot fi amplificate, fiind calculate la valoarea totală a expunerii ce poate fi de chiar 20 de ori mai mare.

Cum alegi acțiunile internaționale?

Investițiile la bursă ar putea implica un risc mai mare decât alte tipuri de investiții, dar au și potențialul de a oferi randamente mai mari. Investitorii în acțiuni pot câștiga bani în trei moduri:

 1. Dacă prețul unei acțiuni crește în perioada în care o deții și o vinzi la un preț mai mare decât cel de cumpărare;
 2. Prin încasarea dividendelor. Dividendele sunt plăți regulate către acționari. Nu toate companiile plătesc dividende, dar cele care o fac, de obicei, o fac trimestrial sau anual.
 3. Dacă moneda de bază se apreciază în perioada deținerii și convertesc fondurile înapoi după ce o vând.

În ultimului secol, investițiile la bursă au oferit un randament mediu anual de 10%. Cuvântul „mediu” este important aici: nu numai că randamentul este o medie pentru piața în ansamblu – mai degrabă decât pentru o acțiune individuală – dar în orice an, randamentul pieței poate fi mai mic sau mai mare de 10%.

Astăzi, multe cursuri de investiții la bursă au o abordare generală, care implică doar alegerea unor acțiuni individuale, internaționale sau de pe piața locală, fără a ține cont de un aspect critic – perspectiva monedei de bază.

Această abordare implică o anumită diversificare, dar nu ia în considerare expunerea la moneda de deținere și care dintre monede ar putea fi mai bună decât cea pe care o ai deja. Scopul diversificării în diferite monede este acela de a intra în universul investițiilor la bursă cu mai multe șanse de succes pe termen lung.

O investiție câștigătoare într-o monedă necâștigătoare poate deveni o investiție necâștigătoare și invers.

Să luăm în considerare cazul clasic al investitorului român la bursa de valori. Chiar dacă portofoliul său a evoluat bine în moneda locală (RON), în ultimii ani, situația este mai puțin roz față de alte valute și mărfuri majore, cum ar dolarul american (USD), sau mărfurile denominate în USD. Deoarece folosim cu toții produse importate, asta înseamnă că puterea de cumpărare și bogăția ta sunt erodate dacă acțiunile deținute în portofoliu sunt într-o monedă în scădere, precum RON. De exemplu, oricine are portofolii cu expunere mare în RON a plătit prețul de nenumărate ori, indiferent dacă își dă seama sau nu.

Așadar, cum investești la bursă într-un mod inteligent?

Pentru a te proteja, ai nevoie ca activele din portofoliul tău să fie denominate în valute care sunt susceptibile să își mențină valoarea reală sau să se aprecieze pe termen lung și să-ți ridice portofoliul odată cu ele. Asta deoarece o investiție bună la bursă, denominată într-o monedă greșită, poate deveni o investiție pierzătoare și invers.

Investițiile în acțiuni, versiunea simplificată: mai întâi identifică monedele pe care ești dispus să ai expunere în portofoliu, apoi alocă fiecăreia dintre ele un procent din portofoliul și, în final, alege acțiunile individuale care acoperă acel procent de expunere. Aceasta este ideea de bază. Evident, va trebui să analizezi, în paralel, perspectiva companiilor ale căror acțiuni vrei să le cumperi și să o compari cu perspectiva monedei.

Iată versiunea mai detaliată a pașilor implicați pentru a începe sa investești la bursă în mod corect.

Pasul 1 – Identifică monedele potrivite

 • Analizează graficele săptămânale sau lunare ale pieței valutare reprezentative pentru perioada de deținere estimată. Dacă intenționezi să cumperi acțiuni și să păstrezi pentru o perioadă de la câteva luni până la câțiva ani, s-ar putea dovedi util să analizezi trendurile din ultimii ani.
 • Identifică monedele cu cele mai evidente trenduri ascendente în acea perioadă.
 • Verifică dacă fundamentele economice asociate acelei monede susțin această tendință cu o creștere relativ bună, sau cel puțin dacă raportul datoriei față de produsul intern brut (PIB) este unul scăzut și există o cultură a disciplinei fiscale, nu o creștere a deficitelor bugetare și comerciale.

Pasul 2 – Alocă un procent din portofoliu fiecărei monede

Alocă procente din portofoliu pentru instrumentele generatoare de venit denominate sau legate de acele monede, care au o perspectivă de apreciere pe termen lung.

Pasul 3 – Alege acțiunile individuale care oferă acea expunere procentuală dată

Acum este momentul să cumperi acțiunile propriu-zise, care sunt denominate în sau expuse la monedele alese, astfel încât să ai o expunere a portofoliului atât în ​​monedele potrivite, cât și pe activele dorite.

Ce influențează prețurile acțiunilor internaționale?

Cotațiile acțiunilor sunt influențate de o varietate de factori, dar, în cele din urmă, prețul se raportează la cererea și oferta din piața, la un moment dat.

Factorii fundamentali exercită influență asupra prețurilor acțiunilor în funcție de câștigurile raportate și profitabilitatea unei companii ca rezultat al producerii și vânzării de bunuri și/sau servicii.

Factorii tehnici se referă la istoricul evoluției prețurilor unei acțiuni pe piață, în funcție de formațiuni grafice, momentum și factorii comportamentali ai traderilor și investitorilor.

Factorii fundamentali

Într-o piață eficientă, prețurile acțiunilor ar fi determinate, în primul rând, de elementele fundamentale, care, la nivel elementar, se referă la o combinație a două componente:

 • O bază de câștiguri, cum ar fi câștigul pe acțiune (EPS)
 • Un multiplu de evaluare, cum ar fi raportul P/E

Un investitor în acțiuni clasice are o creanță asupra câștigurilor, iar câștigul pe acțiune (EPS) reprezintă randamentul investiției. Când cumperi acțiuni, cumperi o cotă proporțională dintr-un întreg flux viitor de câștiguri. Acesta este motivul pentru multiplul de evaluare: este prețul pe care ești dispus să-l plătești pentru fluxul viitor de câștiguri.

O parte din aceste câștiguri pot fi distribuite sub formă de dividende, în timp ce restul va fi reținut de companie (în numele tău) pentru a fi reinvestit. Ne putem gândi la fluxul viitor de câștiguri ca o valoare raportată atât la nivelul actual al câștigurilor, cât și la creșterea așteptată a acestei baze de câștiguri.

Factorii tehnici

Lucrurile ar fi mai simple dacă doar factorii fundamentali ar stabili prețurile acțiunilor. Factorii tehnici sunt amestecul de condiții externe, care modifică oferta și cererea pentru acțiunea unei companii. Unii dintre aceștia afectează indirect fundamentele. De exemplu, creșterea economică contribuie indirect la creșterea câștigurilor.

Factorii tehnici includ:

 • Inflația
 • Puterea economică a pieței și a competitorilor
 • Trendurile
 • Lichiditatea

Știrile

Situația politică, negocierile între țări sau companii, dezvoltarea de produse, fuziunile, achizițiile și alte evenimente neprevăzute pot avea impact asupra acțiunilor și asupra evoluției piețelor bursiere. Deoarece tranzacționarea cu valori mobiliare are loc în întreaga lume, iar piețele și economiile sunt interconectate, știrile dintr-o țară pot impacta investitorii din alta aproape instantaneu.

Știrile legate de o anumită companie, cum ar fi raportarea periodică a câștigurilor unei companii, pot influența de asemenea prețul unei acțiuni (mai ales dacă compania a traversat un trimestru mai slab).

Sentimentul pieței

Sentimentul pieței se referă la psihologia participanților la piață, individual și colectiv. Aceasta este poate cea mai subtilă categorie. Sentimentul pieței este adesea subiectiv, părtinitor și obstinat. De exemplu, poți face o evaluare solidă cu privire la perspectivele de creștere ale unei acțiuni, iar viitorul poate chiar să-ți confirme proiecțiile, dar între timp, piața se poate raporta la o singură știre care menține prețul acțiunii ridicat sau scăzut, în mod artificial. Uneori poți aștepta mult timp în speranța că alți investitori vor începe să vadă fundamentele la fel ca tine.

Cum investesți la bursă – Sumar

In cazul unei investiții la bursă în acțiuni clasice, cumpărătorul preia proprietatea directă a acțiunilor unei companii. Astfel, devii acționar și vei fi eligibil pentru a primi drept de vot și plăți de dividende, dacă compania le acordă. Va trebui să plătești întreaga valoare a acțiunilor în avans, deoarece efectul de levier nu este disponibil. Deși asta înseamnă că vei avea nevoie de mai mult capital inițial pentru a începe, în comparație cu CFD-urile, potențialele pierderi sunt limitate la investiția inițială. Acestea fiind spuse, ar trebui să știi că este posibil să primești înapoi mai puțin decât ai investit inițial.

Dacă tranzacționezi acțiuni prin CFD-uri înseamnă că speculezi cu privire la mișcările prețului unei acțiuni – fără a prelua proprietatea directă. CFD-urile sunt produse cu efect de levier, ceea ce înseamnă că nu va trebui să deții întreaga valoare a poziției. Dar reține, efectul de levier poate amplifica atât profiturile, cât și pierderile, ce pot depăși marja sau “colateralul” de 20%, însă nu și valoarea contului conform reglementărilor europene.

Cu CFD-uri poți deschide poziții de cumpărare (long), dacă crezi că prețul acțiunilor va crește, sau poți deschide poziții de vânzare (short), dacă crezi că prețul acțiunilor va scădea. Short selling-ul cu instrumente derivate poate fi o modalitate eficientă de a-ți proteja portofoliul de investiții în acțiuni clasice în perioadele de scădere a pieței, sau poate fi o modalitate de a genera profituri direct din scăderea prețului acțiunilor. Dar atunci când vinzi în lipsă, pierderile potențiale sunt teoretic nelimitate, deoarece nu există nicio limită cu privire la cât de mult poate crește prețul unei acțiuni.

Sperăm că prima ta acțiune cumpărată va marca începutul unei călătorii de lungă durată și de succes în materie de investiții la bursă. Dar, dacă lucrurile devin dificile, amintește-ți că fiecare investitor – chiar și Warren Buffett – trece prin perioade dificile. Cheia pentru a fi profitabil pe termen lung este să-ți păstrezi perspectiva și să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți controla. Fluctuațiile pieței nu se numără printre acestea.

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile prezentate aici nu intenționează să constituie consultanță pentru investiții. Informațiile din acest material au scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor. Nu au în vedere obiectivele specifice de investiții, situația financiară sau nevoile particulare ale oricărui beneficiar. Utilizatorii/cititorii nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe informațiile prezentate aici și ar trebui să facă propriile lor cercetări/analize. Performanța și previziunile anterioare nu sunt indicatori de încredere ai rezultatelor viitoare.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.